De rijkdom van eenvoud

De rijkdom van eenvoudDe rijkdom van eenvoud

De komende maanden ligt de praktijk MijnKeerpunt even stil; geen individuele trainingen MBSR, geen coaching en geen presentaties. We gaan namelijk over enkele maanden verhuizen van Nijmegen naar Westerbork in Drenthe. Een grote stap waar we naar uitzien. Niet vanuit onvrede over de huidige woonplek in de prettige stad Nijmegen. In tegendeel; we genieten nog dagelijks. Echter, we zijn toe aan een volgende stap. Een stap naar meer eenvoud, rust en ruimte. Hoe deze behoefte voor een eenvoudiger leven is ontstaan en wat dit voor mij en mijn lief betekent vertel ik je graag.

Uit de ratrace

Al lang ben ik gefascineerd door de tiny house beweging, ontvang de digitale nieuwsbrief van Tiny Findy, geniet van de slim ingerichte huisjes, de persoonlijke verhalen van de bewoners en de positieve ontwikkelingen op dat gebied in Nederland. Regelmatig zeg ik tegen mijn lief dat als ik alleen zou leven met een gezond lichaam dan zou ik op zoek gaan naar een plek in een bosrijke omgeving en een tiny house. Of dat echt zou gebeuren weet ik natuurlijk niet, maar het zou zo maar kunnen. De laatste jaren is er bij mij veel veranderd.

Jaren geleden streefde ik een glansrijke carrière na, een fraai, ruim huis met een mooie inrichting, een stijlvolle garderobe, veel vrienden kunnen ontvangen, fijne auto voor de deur etc. En zo rolde ik onbewust in de bekende valkuil: groter, mooier, beter. Het lijkt de maatstaf voor een succesvol leven. Ik heb er nooit over nagedacht en deinde mee met deze zelfgekozen stroming. Totdat de fysieke problemen ontstonden en ik gedwongen werd om uit de ratrace van mijn succesvolle werkende leven te stappen.

Meer bewust

Dat betekende op langer termijn minder inkomen dus verhuisden we alvast van een groot en luxe appartement met een hoge ‘wauw-factor’ naar een – binnen hetzelfde gebouw – kleiner, maar toch nog steeds ruim en fraai appartement. Mijn leven werd rustig, vooral dankzij de ervaringen en inzichten tijdens het volgen van de training MBSR en vervolgens de opleiding voor Trainer MBSR. Mindfulnessbeoefening is onderdeel geworden van mijn dagelijkse leven, ik ben veel beter voor mezelf gaan zorgen, richt mijn aandacht meer naar binnen, voel een sterke binding met de natuur en ben mij meer en meer bewust geworden van mijn spirituele kant.

Geen druk meer

Mijn lief maakte op zijn eigen manier dezelfde ontwikkeling door en we begonnen ons steeds meer te verbazen over het druk, druk, druk van vele mensen om ons heen. Ikzelf herken veel van hoe ik voorheen door het leven heen jaagde en voel me daar nu van bevrijd. Ik wil niet meer druk zijn en geen druk meer voelen. Het is heerlijk om tijd te hebben voor de mensen die ik liefheb, tijd te hebben voor natuur en muziek, tijd te hebben voor bezinning en diepgang. Stil te staan bij zingeving, bij wat ik écht belangrijk vind in het leven, stoppen met rennen en vliegen. En te leren stilte te ervaren.

Innerlijke stilte

Stilte is niet alleen een kwestie van het verlagen van het geluidsniveau in je woon- en werkomgeving, het gaat vooral om innerlijke stilte. Het idee dat we kunnen leren om innerlijke stilte te ervaren en kalmer te worden is voor sommige mensen misschien wat ongeloofwaardig omdat de heersende gedachte is dat we vastzitten in de persoonlijkheid die we bij onze geboorte hebben meegekregen of die zich tijdens onze kindertijd heeft ontwikkeld. Ik ben het levende bewijs dat je dit wel degelijk kunt leren. Voor mij is het verdiepen in de boeddhistische levensfilosofie en de dagelijkse mindfulnessbeoefening daarbij heel behulpzaam geweest (en nog steeds). Bij het ontwikkelen van innerlijke stilte zijn veel factoren van belang. Dingen waar je misschien in eerste instantie niet direct aan denkt, zoals het opschonen van je agenda en het ontdoen van overbodige spullen. Kiezen voor meer eenvoud.

Toevoegen van betekenis

Het woord ‘eenvoud’ suggereert dat luxe middelen en bijvoorbeeld nieuwe technologie niet meer passend zijn. Een eenvoudig leven lijkt vooral te gaan om dat veel dingen niet meer mogen. Dat is in mijn ogen onzin. Waar het om gaat is het leven minder gecompliceerd te maken. Wij proberen steeds vaker bewuste keuzes te maken vanuit het principe ‘minder gecompliceerd en meer eenvoud’. Wat dus niet betekent dat het draait om leven met zo weinig mogelijk. Waar het ons om gaat is de invloed van bepaalde elementen in ons leven te reduceren om zo meer ruimte te maken voor eenvoud. Een mooi citaat dat ik hierover tegen kwam: “Het verwijderen van overbodigheden en het toevoegen van betekenis.”

Liefde en gezondheid

Eenvoudig leven is heel persoonlijk. Wat voor de één eenvoud is, is voor de ander nog steeds luxe. Voor ons betekent eenvoudig leven ten eerste voldoende tijd hebben voor de ècht belangrijke dingen in het leven: liefde en gezondheid. Het bewust ontwikkelen van liefde en compassie voor alle levende wezens en zo goed mogelijk voor jezelf, voor het eigen lichaam zorgen. Daar hoort gezonde voeding bij: alles biologisch, fruit en veel groenten, geen geraffineerde suikers, geen kant-en-klare voeding uit pakjes, blikjes e.d., geen kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen, niet of zeer beperkt vlees en vis. Gezondheid verdient naar ons idee de hoogste prioriteit, maar krijgt dat zelden. Simpelweg omdat mensen opgeslokt worden door alles wat ze moeten en willen nastreven. Als je het leven eenvoudiger maakt ontstaat er meer ruimte voor je gezondheid.

Geen impulsaankopen

Eenvoudig leven betekent ook ‘ontspullen en consuminderen’. We zijn heel goed geworden in opruimen, overbodige spullen weggooien of wegbrengen naar Het Goed (2e hands winkel). Impulsaankopen zijn er niet meer bij. We proberen het bij aankopen te houden die in onze ogen echt nodig zijn en kiezen dan zoveel mogelijk voor kwalitatief goede producten, natuurlijke en duurzame materialen en als het even kan 2e hands. Ik draag nu met trots kledingstukken die al heel lang in mijn kast hangen, maar er nog prima uitzien. Jarenlang dezelfde jas, wat maakt het eigenlijk uit. Als de jas er nog goed uit zit, lekker zit, dan is dat toch prima? De zgn. modetrends volg ik al lang niet meer. Voorheen kocht ik vaker meer impulsief: ik dacht niet na of het wel echt nodig was. En tot mijn eigen verrassing: het roer omgooien met name wat betreft kleding, gaat best makkelijk en snel. Het geeft voldoening om te merken dat die koopbehoefte er niet meer is.

Moderne technologie

De moderne technologie lijkt de belangrijkste tegenhanger van een eenvoudig en rustig leven. Computer, smartphone, social media, berichtjes ontvangen, sturen en beantwoorden, het houdt de meeste van ons in de greep. En of we willen of niet, we zijn van veel digitale technologie afhankelijk geworden. Maar ook daar heb je een keuze. Ik kies er bijvoorbeeld voor om alleen actief te zijn op Facebook en daarnaast zo nu en dan iets op LinkedIn te plaatsen. Zou een ander social medium platform aantrekkelijker worden, dan stap ik daarnaar over en sluit er een af. Niet meer dan één platform, zodat ik er met aandacht mee bezig kan zijn en het kan overzien. Ook het uitzetten van geluiden en notificaties op de smartphone geeft een zee van rust. Door het simpel en eenvoudig te houden, creëer je meer rust.

Rust en ruimte

De grootste vereenvoudiging is ons leven is de stap die we nu hebben gezet: ons luxe en ruime appartement is verkocht en we verhuizen over enkele maanden naar een kleiner, eenvoudiger huis in Drenthe. Onze drijfveren: weer begane grond met een niet al te grote tuin en hypotheekvrij wonen zodat we banken die maar blijven investeren in foute zaken, niet meer hoeven te spekken. En, meer rust en ruimte om ons heen. Minder drukte, minder indrukken en minder afleiding: de rijkdom van eenvoud.

Ook hebben we sinds twee jaar een klein, eenvoudig chaletje op een fijne camping in Frankrijk gekocht. We hebben nooit de behoefte gehad om te reizen, grote steden te zien, andere werelddelen te ontdekken. Dit 2e hands huisje kwam toevallig voorbij en we hebben de kans gegrepen. Ook daar prachtige natuur en veel rust en ruimte om ons heen. Wij komen dan ook nooit thuis met spectaculaire vakantieverhalen :-).

Dingen laten voor wat ze zijn

Het sterk verminderen van – meestal zelf opgelegde – verplichtingen maakt ook onderdeel uit van een eenvoudiger leven. Veel ruimte houden in de agenda. Eén afspraak of geplande activiteit in een weekend is meer dan genoeg. We laten ons niet verleiden om ‘zoveel mogelijk mee te willen maken’ om ‘niets van al het leuks en moois te missen’. Hoe voller je het leven maakt, des te minder ruimte er over blijft voor eenvoud en vrijheid. We vinden het heerlijk om niet steeds onderweg en bezig te zijn: het geeft rust en enorm veel lucht. Henry David Thoreau vat het kort en bondig samen: “Een mens is rijk naar gelang het aantal dingen die hij kan laten voor wat ze zijn”.

Intuïtie de ruimte geven

Waarom kiezen voor minder indrukken en minder afleiding? Dat heeft wat mijzelf betreft te maken met de behoefte aan persoonlijke, spirituele groei en diepgang. Less is more. De diepe verbondenheid met de natuur en alles wat leeft, het ervaren van rust en ruimte helpt mij om dichter bij mijn gevoel te blijven en steeds meer te luisteren naar en te vertrouwen op mijn intuïtie. Want onderschat de kracht van je eigen intuïtie niet. Sebastiaan Ratha: “Intuïtie is een grote bron van kennis, omdat je veel meer weet dan je denkt. Iedereen heeft het in zich om te kunnen voelen of de keuze die gemaakt gaat worden goed voor je is of niet. De uitdaging is om tijd en ruimte te durven maken om ernaar te luisteren.” Ik ervaar dit meer en meer.

Stilte als nuttige vriend

Less is more geldt ook voor vrienden en kennissen. Liever een kleine groep dierbare mensen om mij heen, dan vele sociale contacten. Daardoor worden relaties met vrienden intenser en diepgaander. Wat wij meer en meer ervaren is dat de manier waarop je met de mensen om je heen omgaat een enorme invloed heeft op de kwaliteit van je leven. Ook hier speelt eenvoud, ruimte en rust een belangrijke rol. Ik hou niet zo van de term, maar in ons vakgebied wordt gesproken van ‘mindful communiceren’. Met meer rust, kalmte en aandacht samen zijn en gesprekken voeren, met pauzes en stiltes als een mogelijke nuttige vriend. Want een pauze in een gesprek geeft je de kans om even stil te staan bij wat je voelt en denkt en bij het opmerken hoe de ander erbij zit. Proberen te leven in volle onverdeelde aandacht is voor mij steeds belangrijker geworden.

Dankbaarheid

Het leiden van een simpeler leven is een proces. We kunnen en willen ons niet afsluiten van het huidige leven en van wat er in de wereld gaande is, maar wat we wel kunnen doen is keuzes maken, zodat we de invloed van bepaalde elementen op ons leven reduceren en meer ruimte maken voor eenvoud. Want eigenlijk is meer eenvoud in het leven een enorme rijkdom. Het geeft innerlijke rust en een gevoel van minder ‘gebonden zijn’. Meer vrijheid, als het ware. De schoonheid van de natuur ervaren; we hoeven er niets voor te doen, het is er gewoon. Door minder te jachten en te jagen, krijg je oog voor dat wat er simpelweg is. En dankbaarheid – de kortste weg naar geluk – volgt dan vanzelf.

Gebruikte bron: “Beter kiezen: hoe doe je dat en wat levert het je op?” Sebastiaan Ratha

2 Comments

 1. Annemieke Elbers
  Annemieke Elbers 9 juli 2020 at 19:51 . Reply

  Wat een mooie keuze maak je!
  Veel succes met overhuizen in alle rust.

  Hartelijke groet,
  Annemieke Elbers (ik zat in de 1e les die je gaf op de Hazekampseweg, en vind je nieuwsbrieven altijd interessant)

Post Comment