Hoogsensitief of energetisch labiel?

Hoogsensitief of energetisch labiel?

“Hoogsensitiviteit is minstens zo populair als mindfulness”; deze uitspraak op de site mindfulnessmentor.nl deed mij glimlachen. Het klopt; hoogsensitief is een begrip dat je veel hoort tegenwoordig. Ik krijg soms zelfs de indruk dat er mensen zijn die zich er op laten voorstaan hoogsensitief te zijn. Alsof het iets heel speciaals is, iets spiritueels zelfs. Susan Smit schrijft daarover, op een wat licht cynische toon: “Het hoogsensitieve etiket dragen ze, bij voorkeur op een goed zichtbare plek, als een kwaliteitscertificaat: ze zijn heel bijzonder en speciaal.”

Nou, dat doen ‘ze’ lang niet allemaal, kan ik je verzekeren. Maar soms bespeur ik wel zo’n in mijn ogen ietwat geforceerde zweem van trots. Misschien ook wel een begrijpelijke reactie als je bedenkt dat menig hoogsensitieve regelmatig te horen krijgt dat hij of zij niet zo overgevoelig moet zijn of, erger nog, zich niet zo moet aanstellen. Terwijl we weten dat als je hoogsensitief bent het een hele uitdaging is om in deze hectische wereld vol met overmatige prikkels, een goede balans te vinden.

Zwak energieveld

Er wordt veel geschreven over hoogsensitiviteit. Andre Visch, healer en coach op het gebied van energie en bewustzijn, besteedt in zijn boek ‘Laboratorium van de geest – en de kracht van compassie’ kort aandacht aan deze eigenschap. Ik volg momenteel bij hem de cursus ‘Energie & Bewustzijn’ en zijn insteek bij hoogsensitiviteit heeft mij verrast:

“Als energetisch coach heb ik veel mensen gezien die echt lijden onder ‘hoogsensitiviteit’ zoals dit begrip vandaag de dag over het algemeen wordt toegepast. Deze mensen zijn in mijn beleving echter niet hoogsensitief maar ‘energetisch labiel’. Vaak betreft het mensen waar het energieveld zo zwak is, dat elk veld dat maar iets sterker is dan hun veld al zijn uitwerking op hen heeft. Je kunt je voorstellen dat dit niet prettig is. Deze mensen proberen vaak op allerlei manieren de energetische informatie buiten de deur te houden. Dit gaat bijna altijd gepaard met blokkende emoties. Em zoals ik in het voorgaande hoofdstuk heb aangegeven, gaan hiermee de chakra’s minder goed functioneren. Het middel is dan erger dan de kwaal geworden, aangezien deze mensen hierdoor steeds minder energie krijgen. Een gezonde en voor mij echte vorm van hoogsensitiviteit is de egoloze staat (onbaatzuchtige liefde) waarin je je volledig verbonden voelt met de rest van het universum. Je voelt wel wat er bij de ander speelt, maar je energie is zo sterk, dat je de ander meteen meeneemt naar een hoger niveau. Dit is het ideale plaatje. Je zult misschien nu denken dat dit moeilijk te bereiken is. Maar ik kan je verzekeren dat het uiteindelijk wel mogelijk is. Juist door bewust om te gaan met je sensitiviteit.”

Energie-uitwisseling

Energetisch labiel … je moet als hoogsensitief mens misschien even slikken bij deze omschrijving. Maar als je er nuchter over nadenkt dan is het logisch dat hoogsensitiviteit alles te maken heeft met energie-uitwisseling. Ook Carolina Bont, auteur van het boek ‘Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness’, geeft aan dat “door mindfulnessoefening de energie-uitwisselingen met je omgeving duidelijker worden, waardoor er nieuwe levenskracht vrijkomt.” En Jan Bommerez, schrijver, trainer en consultant, schrijft dat Wilhelm Reich ontdekte dat de staat van de energiestroom in het lichaam meer fundamenteel is voor de conditie van het menselijke organisme dan gedachten en emoties. “Iemand die depressief is bijvoorbeeld kan zijn (haar) emotionele staat niet veranderen door positieve gedachten te denken. Hij (zij) dient zijn (haar) energiestaat te veranderen. De rest zal dan volgen. Het kernprobleem van gedrags- en gezondheidsproblemen is de som van alle belemmeringen van de vrije energiestroom (spontane energie) in het lichaam.”

Staat van de energiestroom

Voor hoogsensitieven is het belangrijk om bewust te leren omgaan met de lastige kanten van hooggevoeligheid én optimaal de sterke kanten ervan te leren gebruiken. Daar kan de training MBSR een bijdrage aan leveren. Maar ook ik denk dat het verbeteren van de staat van de energiestroom een belangrijke stap is. Hoe? Door bv. lichaamsgerichte therapie, shiatsu, acupunctuur, osteopathie of healing.

Wat de training MBSR voor hoogsensitieven met name kan betekenen is inzicht krijgen in eigen mechanismes en patronen, leren opmerken wat je automatische reacties zijn in zowel lichaam, gedachten, gevoelens en spraak en leren hierop bewust te reageren. Wij mensen – en zeker ook hoogsensitieven – hebben veelal onbewust patronen ontwikkeld om onszelf te beschermen. Mindfulnessmentor: “Dat is vaak ook nodig om normaal te kunnen functioneren in deze (soms harde) maatschappij. Grenzen stellen kan helpen, maar is soms lastig en het kost veel energie. Daarnaast is er een gevaar dat je daar weer in doorslaat. Te straks vasthouden aan grenzen zorgt ervoor dat je niet meer open staat voor een andere interpretatie. Je wordt star en dat is nou net weer niet de bedoeling. Dit gebeurt ook vanzelf, want natuurlijk kies je hier niet bewust voor. Leren opmerken hoe je reageert is de eerste stap op weg naar een bewuste levenshouding waarbij de sensitiviteit er ook mag zijn.”

Vanuit eigen-wijsheid

Dat de sensitiviteit er mag zijn … het klinkt zo eenvoudig, maar ook ik hoor van hoogsensitieven die bij mij de individuele training volgen, dat ze regelmatig wensen minder sensitief te zijn. Dat ze wensen dat niet alles zo binnen komt, dat ze niet tussen de regels door van alles voelen en zien bij wat een ander vertelt. Maar hoogsensitiviteit is een eigenschap, het hoort bij jou; je kunt het niet wegwerken. Waarom zou je? Het is misschien een lastige eigenschap, maar ook een hele mooie. En besef: je bent goed zoals je bent. Streven naar anders willen zijn maakt dat je meer gespannen en gestresst raakt. Toch is dat vaak wat wij mensen onbewust doen: streven naar een bepaald ideaalbeeld dat we voor ogen hebben van onszelf.

Mindfulnessmentor: “Je kan niet veranderen wie je bent, maar je kan wel je beleving veranderen. Je hebt dus geen invloed op wat er gebeurd of komen gaat, maar de manier waarop je reageert is wel iets waar je aan kan werken. De oplossing ligt vaak in het kunnen veranderen van je aandachtsrichting zodat je leert spelen met je perspectief. Daarom kan mindfulness helpen om (anders) om te gaan met hoogsensitiviteit. Mindfulness is een praktische manier om de situatie en je eigen gevoel te bekijken en te benaderen. Zo creëer je ruimte voor een bewuste reactie, gekozen vanuit je eigen-wijsheid.”

Gebruikte bronnen:

Mindful omgaan met hoogsensitiviteit, hoe doe je dat: Mindfulnessmentor

Heelhuus: Andre Visch, coach energie en bewustzijn, fysiotherapeut, manueel therapeut, acupuncturist en healer

Leren loslaten: Jan Bommerez, trainer, consultant en schrijver.

‘Ik ben hoogsensitief’ :Susan Smit, Happinez

Gebruikt beeld

Anjo Mutsaars

Post Comment