Liefdevolle vriendelijkheid … voor jezelf

Lotus_-_roze-paars_480-360pxEen lief stel waarmee wij al jarenlang contact hebben en die een groot deel van hun leven geconfronteerd worden met zeer heftige, emotionele gebeurtenissen, stond op het punt om samen te beginnen aan de langverwachte en broodnodige vakantie. Op dat moment krijgt de alleenstaande broer van haar een hartinfarct. En omdat hij niemand om zich heen heeft die hem kan ondersteunen, er niemand is die zijn eenkennige hond kan opvangen en zijn tuin kan bijhouden, hebben zij dit als vanzelfsprekend allemaal op zich genomen. De vakantie is dus gecanceld. Een andere oplossing was er niet: haar broer wilde niet dat de hond naar een dierenpension werd gebracht, er moest echt iemand bij de gesprekken met de artsen aanwezig zijn, want hij kon dat niet alleen etc.

Met het hoofd en met het hart

En de gebeurtenis deed de emmer doen overlopen. Zodra ze er over vertelden, kwamen bij haar de emoties los. Ze had zo’n behoefte aan rust, maar de toestanden blijven zich maar opstapelen. We hebben met haar te doen … Er ontspon zich een gesprek over hun opofferingsgezindheid. Op een gegeven moment viel de opmerking dat het een kwestie is van je hoofd of je hart. Rationeel weet ze dat het beter zou zijn om meer voor zichzelf te kiezen, maar emotioneel kan ze niet anders dan er voor hem te zijn.

Toen ik deze alom bekende uitspraak hoorde realiseerde ik mij ineens dat het vaak in deze context wordt gebruikt en er een vreemd soort scheidingslijn in schuilt: rationeel heeft met haarzelf, met haar denken en redenaties te maken, terwijl emotioneel automatisch gericht is op de andere, op iets buiten haarzelf. Het laat zien hoe wij geneigd zijn om vanuit onze emoties automatisch te reageren op anderen die het moeilijk hebben en daarbij onszelf uit het oog verliezen. Wat zou er gebeurd zijn wanneer zij vanuit liefdevolle vriendelijkheid en compassie voor zichzelf en haar eigen situatie, had gereageerd? En haar verstandelijke vermogen had ingezet om oplossingen te vinden voor haar broer?

Het had goed gekund dat de hond toch naar een goed dierenpension werd gebracht, dat er bv. burenhulp was ingeroepen voor de tuin en zij met enkele dagen vertraging toch met vakantie waren gegaan. Telefonisch goed bereikbaar, dat wel. Haar broer zou zich noodgedwongen los hebben moeten maken van zijn automatische patronen. En misschien zou hij zelfs respect hebben voor zijn zus en zwager, die het goed met hem voor hebben en tegelijkertijd goed voor zichzelf zorgen. Omdat hij weet dat zij dat verdienen.

Post Comment