Stress is niet je vijand

UItsnijding_Golven_spattend-_rotsen-strand

Stress is niet je vijand

In juni 2013 hield psychologe Kelly McGonigal (Stanford University) een TedX-talk met de titel: How to make stress your friend. Gebaseerd op een onderzoek op het gebied van psychologie, neurowetenschappen en medische wetenschappen.

Zij zegt dat de opvatting dat stress een oude dierlijke reactie is dat ons heden ten dage niet meer echt helpt is achterhaalt. Stress is niet je vijand. Uit onderzoek blijkt dat hoe je over stress denkt veel uitmaakt. Verander je de negatieve gedachte over stress, verandert ook de negatieve werking ervan op jouw lichaam. Stress is slecht voor je gezondheid wanneer je gelooft dat stress slecht voor je is. En wat zij vervolgens zegt is nog interessanter: ‘reaching out to others is the mechanism for stress reduction’. Oftewel: door menselijke verbinding, menselijk contact heeft stress geen negatief effect op de gezondheid. Volgens haar maakt stress ons sociaal gezien sterker – het kan ervoor zorgen dat we volledig mens zijn.

Geluks- en stresshormoon

En dat alles heeft te maken met het ‘gelukshormoon’ oxytocine dat zorgt voor contact, zorgzaamheid, compassie, empathie. Wat velen vergeten is dat oxytocine een stresshormoon is. Dit hormoon gaat bij stress reageren en zorgt o.a. voor versterking van het hart. Het hormoon geeft ingang tot je hart en stimuleert je om menselijke verbindingen aan te gaan. Haar slotpleidooi is: kies voor de dingen die zin geven aan je leven, ook al zijn ze stress verhogend. Vertrouw erop dat je de uitdaging aan kunt en realiseer je dat je dit niet kunt zonder verbinding te maken met anderen. In echt contact te zijn met anderen. Want compassie, zorgzaamheid, empathie en contact werkt stress reducerend.

Over het onderzoek, de resultaten en conclusies kan ik niets zeggen, daar blijf ik ver van. Wel bevestigt het onderzoek naar mijn idee de wezenlijke aspecten van mindfulness: dat gedachten invloed hebben en dat compassie en mildheid – ten opzichte van jezelf en anderen – je een gelukkiger en gezonder mens maakt.

Bron: TedX-talk van Kelly McGonigal (Stanford University)

Post Comment