Over mij

Over mij en MBSR | MBCL

Mijn naam is Rudi Korthuis, geboren in 1954. Sinds een aantal jaren zit ik vanuit mijn toenmalige beroep – hoofd Communicatie – in de WIA voor onbepaalde tijd (voorheen WAO) in verband met een chronische aandoening in het bekkengebied. Mindfulnessbeoefening maakt een belangrijk onderdeel uit van mijn leven en ik laat mensen hiermee graag kennismaken. Daarom verzorg ik – in principe niet meer dan 2x per week – een individuele (of met twee personen) training aan huis.

Ik ben in de gelukkige omstandigheden dat ik financieel niet afhankelijk ben van het verzorgen van trainingen. De kosten van de Individuele Training zijn daarom relatief laag gehouden en zijn inkomensafhankelijk. Dat is fijn omdat ik ook mensen met een laag / lager inkomen graag de kans geef om kennis te maken met de heilzame werking van MBSR / Mindfulnessbeoefening. Zie verder: Individuele Training MBSR.

Mijn voorgeschiedenis

Op mijn 20ste kreeg ik voor het eerst rugklachten i.v.m. scoliose (kromming in de onderrugwervels). Ik werd vaste klant bij o.a. fysio- en manueel therapeuten. Om de klachten te beperken maken sinds eind jaren ’80 eenvoudige lichaams- en yoga-oefeningen vast onderdeel uit van mijn ochtendprogramma. Eind 2010 kwam daar meditatie bij. Kort daarna kreeg ik te kampen met ernstige pijnen die het voorteken bleken te zijn van een chronische pijnaandoening in het bekkengebied. Mijn dagelijkse oefeningen en meditatie gaven verlichting. Dat bracht mij ertoe om mij daar meer in te verdiepen. Ik volgde de 8-weekse training MBSR. Hierdoor werd mijn interesse in meditatie- mindfulnessbeoefening versterkt. Zie verder: Mijn drijfveer.

De vervolgstap liet dan ook niet lang op zich wachten: ik volgde de opleiding Trainer Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) bij het gerenommeerde Instituut voor Mindfulness (IvM). Mijn opleiders waren o.a. Johan Tinge (hoofddocent) en Frits Koster (docent, begeleider mindfulnessretraites en persoonlijk supervisor). Johan Tinge heeft het werk van Jon Kabat Zinn in Nederland geïntroduceerd en is oprichter van het IvM. Dit instituut leidt op tot officieel erkend trainer MBSR / Mindfulness.

Trainer MBSR (mindfulness) en Trainer MBCL (compassie)

Vanaf 2013 ben ik gestart met Mijnkeerpunt, praktijk voor mindfulness. Ik ben als trainer MBSR lid van de VMBN – Vereniging mindfulness based trainers in Nederland en Vlaanderen – categorie  1 (hoogste categorie).

De vervolgopleiding Trainer MBCL (Mindfulness Based Compassionate Living) heb ik vervolgens afgerond in september 2016 (Register A). Docenten: Frits Koster en Erik van den Brink.

Mijn vorige werkterreinen

Ruim 24 jaar was mijn werkterrein (marketing)communicatie. De laatste 6 à 7 jaar was ik hoofd communicatie bij ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Daarvoor hoofd communicatie bij de Radboud Universiteit Nijmegen, communicatieadviseur bij M&I/Partners en bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. En tussen de bedrijven door ook zelfstandig communicatieadviseur.

Mijn werkend bestaan begon als groepsleidster. Daarna 10 jaar docente beeldende vorming in het middelbaar beroepsonderwijs. Doceren, coachen en begeleiden zit in mijn bloed; tijdens mijn communicatieloopbaan verzorgde ik onderwijs in de vakken Communicatie & PR (op niveau NGPR-A), Evenementenorganisatie en trainingen in o.a. Persoonlijke effectiviteit, Time management en Solliciteren.

Zingen

Muziek is de rode draad in mijn leven en zingen mijn passie. Eerst als meisje zingend in koren en bij kampvuren en later vanaf mijn 26e in diverse bands en muziekgroepen in Nijmegen. Vanaf 2005 ben ik zangeres bij Gloed.