Proef Paleo Lunch

Proef Paleo Lunch (ook voor vegetariërs)

Misschien een beetje een vreemde eend in de bijt … een Proef Paleo Lunch aanbod binnen een praktijk voor MBSR / mindfulness.  Wat de gemeenschappelijke noemers zijn? Stress, aandacht en liefde voor jezelf, voor je eigen lijf (en voor eten).

Stress en voeding

Door het gejaagde leven zien we eten nogal eens als iets wat nu eenmaal moet gebeuren. Het eerste wat wij mensen doen wanneer stress zich opstapelt in ons leven is te weinig of teveel eten. Dat laatste gebeurt meestal. We verzamelen het voedsel snel in de supermarkt, waarbij we maar al te snel grijpen naar kant-en-klare-producten uit pakjes en zakjes, blikjes en potjes. Producten waar veel suiker en allerlei ongezonde toevoegingen in zitten.

Er is nl. niets dat meer doet verlangen naar suiker, zout en vet dan stress. Maar wist je dat bepaalde voedingsmiddelen rechtstreeks invloed hebben op het stressniveau? Door verkeerde voeding ontstaat er stressbelasting in het lichaam. Dus eigenlijk stapelt de stress zich op. Het lichaam heeft door die hoge stressbelasting te weinig energie en moet dit elders uit het lichaam halen (o.a. uit spieren). En dat kan leiden tot uiteenlopende (chronische) klachten. Het lichaam raakt uit balans. Voeding is onze brandstof, wij functioneren daarop en voeding is dus heel belangrijk bij het in stand houden van onze gezondheid. Gelukkig kunnen we – naast de keuze voor een minder stressvol bestaan – ook met goede voeding het stressniveau in het lichaam naar beneden halen.

Bewust van eetgewoonten

Je bewust zijn van hoe je eet, komt ook aan de orde binnen de training MBSR. Je wordt aangemoedigd om opmerkzaam te zijn bij het eten: prikkeling van zintuigen, de bewegingen die je maakt, structuur van het eten, reacties in het lichaam. En zo kun je je meer bewust worden van je eetgewoonten, van waar het voedsel dat je eet vandaan komt, of het natuurlijk verbouwd of fabrieksmatig gemaakt wordt, of er synthetische toevoegingen zijn gebruikt e.d. En dat laatste aspect, daar gaat het om bij deze Proef Paleo Lunch.

Klein maar fijn

Een andere, gezonde en meer natuurlijke voedingswijze maakt ook onderdeel uit van het keerpunt in mijn leven: op aanraden van mijn mesologe (Praktijk voor Mesologie en complementaire Geneeswijzen)  werd het Paleo, ook wel ‘oervoeding’ genoemd. Niet dat ik ongezond at. Thuis aten wij zoveel mogelijk verse groente en fruit, volkorenbrood, zilvervliesrijst, couscous, goede pasta’s e.d., bio melk en yoghurt (geen vla), weinig sausen en andere liflafjes.

De paleovoedingswijze heeft mijn fysieke problemen een stuk verminderd en – niet onbelangrijk – veel inspiratie en lol gebracht in de keuken. Paleo is nl. vooral heel creatief koken. Niet dat ik zelf veel bedenk. Nee, er zijn geweldige inspirerende kookboeken en sites met eenvoudige recepten en veel praktische tips. Daar maak ik graag gebruik van. En omdat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in een meer bewuste en natuurlijker voedingswijze bied ik voor kleine groepjes (2 tot max. 5 personen) de Proef Paleo Lunch. Gewoon bij mij thuis aan de eettafel.

Wat kun je verwachten

Tijdens de Proef Paleo Lunch krijg je praktische informatie over Paleo, veel tips over goede en lekkere Paleo-proof producten en waar je deze kunt kopen. En natuurlijk een smaakvolle en uitgebreide Paleolunch, waardoor je de avondmaaltijd gerust kunt overslaan. De lunch bestaat uit o.a.: soep, salade met toebehoren, 4 a 5 verschillende soorten zelfgemaakte paleobroden, paleocrackers, zeer gevarieerd beleg – zowel voor de vlees- en visliefhebber als voor de vegetariër – en – als je wilt – ijs als nagerecht en tot slot thee en/of koffie met zelfgemaakte chocolade. Alles (inclusief de gebruikte ingrediënten) is biologisch. Veel is zelfgemaakt, waarbij ik gebruik maak van o.a. amandelmeel, arrowroot, bakbanaanmeel, (bak)bananen, rauwe cacao, cacaonibs, kokosmelk, zaden, noten, verse kruiden, eieren.

Een informeel, gezellig samenzijn waarbij je m.n. praktische vragen over Paleovoeding en -producten kwijt kunt, waarbij ik veel uit mijn keuken- en voorraadkasten en receptenboeken zal laten zien. Ook kun je een aantal gewenste recepten kopiëren, voor als je thuis aan de slag wilt. Verwacht geen diepgaand, inhoudelijk verhaal met veel feitelijke kennis over voeding. Daarvoor verwijs ik je graag door naar een aantal sites van (Paleo)voedingsspecialisten.

Waar en wanneer

De Proef Paleo Lunch vindt plaats bij mij thuis aan de eettafel. Ik woon aan de rand van Nijmegen Oost, goed bereikbaar met het openbaar vervoer en voldoende gratis parkeerplaatsen rondom ons appartementencomplex.

De dagen die in principe beschikbaar zijn voor de Paleo Proef Lunch zijn: maandag en vrijdag (en afhankelijk van de periode ook woensdag en donderdag). De datum en het exacte tijdstip bepalen we in overleg. De lunch zal ongeveer 2 uur duren (is afhankelijk van groepsgrootte, aantal vragen en hoeveel keukenkastjes er zullen opengaan 😊).

Aanmelding alleen als groep(je)

Aanmelding kan alleen als groep van 2 tot maximaal 5 personen. Individuele aanmelding is niet mogelijk. Dus nodig een vriend of vriendin uit of verzamel mensen om je heen die geïnteresseerd zijn in de Paleovoedingswijze en zin hebben in een smakelijke, gezellige en informatieve lunch.

Na aanmelding neem ik contact met je op, om af te stemmen over datum en tijdstip.

Aanmelden voor Proef Paleo Lunch

Kosten

Per persoon 40,00 euro *

Vanaf begin 2016 heb ik ontheffing van btw-verplichting. Dat betekent dat ik geen btw meer verreken op facturen. Deelnemers ontvangen in principe geen factuur, alleen als er expliciet om gevraagd wordt.

* In de 1e druk van mijn folder staat max. 7 personen en vanaf 5 personen een korting op het tarief (35 euro p.p.). Vanuit ervaring in de praktijk is de groepsgrootte (en de prijs) aangepast.  

Paleo, ook voor een vegetarische levensstijl?

Paleo staat o.a. voor vers fruit, veel groente en biologische, pure producten. Dus onbewerkte producten, zonder geur- kleur –en smaakstoffen, suiker, conserveringsmiddelen en chemische zoetstoffen. Kort gezegd: meukvrij 🙂

Dat vlees en vis centraal moet staan in de paleovoedingswijze is een verouderd en achterhaald beeld. Het is heel goed mogelijk om voor een groot deel paleo te eten, met minder of zelfs zonder vlees en vis. Dat is zeker ook beter voor het milieu. Ik eet minder vlees en alleen van dieren die het hele jaar door buiten leven: natuurvlees, grasgevoerd, antibiotocavrij, geen E-nummers, geen suikers, glutenvrij, diervriendelijk en duurzaam.  En vis eet ik beperkt, waarbij de VIS-wijzer de richtlijn is (MSC keurmerk voor wild gevangen visproducten en het ASC keurmerk voor gekweekte vis).

Bij de paleovoedingswijze eet je in principe niet: granen, dierlijke melkproducten, soja en andere peulvruchten (waaronder pinda’s), nachtschades (gewone aardappel, aubergine, paprika, tomaat, pepers en goji-bessen) en geen suiker en bewerkte voeding. Dus geen kant en klare maaltijden en producten, zoals slamix, sauzen in potjes, koekjes, taart, snoep e.d.

Wat je bijvoorbeeld wel eet: veel groenten (behalve nachtschades), fruit, eieren, noten, zaden, insecten. Gezonde vetten (bv. kokos-, avocado- en olijfolie), zoete aardappel, knollen, groene bakbanaan, kokosmelk, o.a. kokos- en amandelmeel, olijven, appel- en balsamico-azijn, augurken (zuur), kruiden, specerijen etc. etc. En voor de niet- vegetariër: vlees (wild, kip, kalkoen, rund), vis, schelp- en schaaldieren.

De gedachten achter de Paleovoedingswijze

Het begrip Paleo, ook wel ‘oervoeding’ genoemd, hoor je tegenwoordig steeds vaker. De naam stamt af van het Paleolithicum tijdperk, ofwel de oude steentijd. De tijd waarin de oermens leefde, ruim 2 miljoen jaren geleden. Het Paleo voedingspatroon is gebaseerd op die van de oermens. Zij waren echte jagers en verzamelaars en aten alleen datgene wat in de natuur te vinden was.

Hoewel er duizenden jaren overheen zijn gegaan verschillen wij genetisch nog altijd zeer weinig van onze voorouders uit de oude steentijd. Ons voedingspatroon is echter behoorlijk veranderd: we zijn granen gaan kweken, gingen runderen houden voor de melk en het vlees en begonnen onze voeding meer en meer te bewerken. Ook fastfood en suikerhoudende snacks en drankjes deden hun intrede. Onze leefomgeving veranderde hierdoor: de mens bouwde vaste nederzettingen, ging massaal in steden wonen en steeds meer natuur moest plaats maken voor bebouwing en industrie.

Deze veranderingen hebben zich dusdanig snel voltrokken dat onze genen dit niet bij konden benen, de mens heeft nog nooit verder van de natuur afgestaan dan nu het geval is. Ook onze drukke levensstijl waarin weinig tijd en ruimte is voor echte ontspanning draagt hier aan bij. Er is geen balans meer en dat heeft behoorlijke gevolgen: welvaartsziekten, auto-immuunziekten en obesitas komen op grote schaal voor. Voeding is een van de grootste factoren die bij heeft gedragen aan het ontstaan van deze disbalans.

(tekst ‘De gedachten achter de Paleovoedingswijze’ is ontleend aan informatie in boek ‘Eet Paleo’ van Marinka Bil (www.eetpaleo.nl)

De Proef Paleo Lunch 

Reviews

Proef Paleo Lunch 17-11-16
“Wat een prachtig gedekte tafel staat er op ons te wachten. Ik wil eerst alleen maar kijken naar alle gerechten die Rudi met zoveel liefde en aandacht gemaakt heeft. Wat een werk, wat een tijd heeft ze hierin gestoken! Hier staat overduidelijk een tafel met heerlijk voedsel vol levenskracht. Dat nodigt uit om van alles wat te proeven. Rudi vertelt over paleo en noemt de vele ingrediënten die ze in haar keuken gebruikt. Bijzonder om mee te maken. Veel dank.”

Proef Paleo Lunch 7-11-16
“Gisteren heb ik samen met een vriendin en nog 4 dames genoten van de heerlijke door Rudi bereide gerechten. Veel had zij zelf gemaakt maar ook kant en klare Paleo producten stonden op de prachtig gedekte tafel. Niet alleen het lekkere eten, maar vooral ook alle tips, recepten en informatie die Rudi erbij gaf waren zeer de moeite waard. Ik vond het ook heel prettig om met andere, in Paleo geïnteresseerden, ervaringen uit te wisselen. Een gezellige, lekkere en leerzame lunch dus. Echt een aanrader!”

“Pure smaken in een smaakvolle setting. Hartelijk, aandachtig, informatief, rijkelijk. Een stimulans om met de beginnende Paleo stappen door te gaan. Een geleidelijk ‘omdenken’ waar ik plezier in heb. Verrassend hoe heerlijk eten smaakt waar goede, voedzame ingrediënten voor gebruikt zijn.”

Proef Paleo Lunch 3-6-16
“Heerlijk en met oog voor detail!”

Proef Paleo Lunch 27-5-16
“Aanrader!  Enorm van genoten, vooral omdat je onmiddelijk voelt dat het goed is voor je lichaam. En daarbij de warme, liefdevolle aandacht van Rudi, haar kennis, praktische en duidelijke uitleg heeft bij mij gezorgd dat ik direct thuis kastjes ben gaan opruimen en bij de bio winkel betere en gezondere produkten ben gaan kopen. Ik wist er al eea van, maar Rudi zorgt voor een nieuwe en bewustere boost: het moet anders met ons eetpatroon en de producten die wij kopen!!!”

“Het was een heerlijke lunch Rudi, pure verwennerij met de nadruk op puur!”

Aanmelding

Aanmelden voor Proef Paleo Lunch