De keuze voor een trainer

De Keuze voor een trainer

Ook in Westerbork zijn veel trainers, psychologen en therapeuten die mindfulnesstrainingen aanbieden. Het kan lastig zijn om een goede keuze te maken. Zeker omdat onder de vlag van mindfulness veel wordt verkocht. Er is een behoorlijk verschil in kwaliteit. Het beroep trainer MBSR / Mindfulness is helaas (nog) niet beschermd. Sommige personen en organisaties bieden soortgelijke 8-weekse trainingen mindfulness aan en stunten daarbij met de prijzen. Ook door de m.i. therapeutisering van de training zijn er wat betreft aanpak en inhoud verschillen ontstaan.

Opleiding en certificering trainer

Belangrijk is dat je let op de opleiding die de trainer heeft gevolgd. Aan te raden is een trainer te kiezen die de opleiding trainer MBSR / MBCT heeft afgerond bij een gerenommeerd instituut en is gecertificeerd door beroepsvereniging VMBN, categorie 1 (Vereniging mindfulness based trainers in Nederland en Vlaanderen) of VVM (Vereniging voor Mindfulness). Let vooral ook op de categorie: categorie 2 zijn mensen die een basisopleiding hebben gevolgd, en nog geen officieel erkende (o.a. door ziektekostenverzekeraars) certificering hebben.

Ik ben lid van de VMBN, categorie 1. Op de site van deze beroepsvereniging kun je in jouw regio een gecertificeerde trainer zoeken, zie: VMBN. Heb je een trainer op het oog, controleer dan op deze site of hij of zij gecertificeerd – categorie 1 – is.

Persoonlijke aanpak en ‘klik’

Uiteindelijk gaat het toch ook vooral om de persoonlijke aanpak en of er een ‘klik’ is, of er een onderlinge chemie voelbaar is. Je kunt jezelf enkele vragen stellen, voordat je de keuze maakt voor een trainer.

1. Wat zijn de kwaliteiten die ik wil ontwikkelen en belichaamt de trainer dit? Als je echt wilt leren van iemand, moet er een verbinding zijn.

2. Is de trainer open en toegankelijk? Het is prettig dat je je ontspannen en op je gemak bij voelt, dat de trainer aanwezig is, zorgzaam en medelevend. En net zo belangrijk, dat de trainer in staat is om aan te sluiten op jouw leerproces.

3. Heeft de trainer diepgaand inzicht in de praktijk? Het is belangrijk dat de trainer open en eerlijk vanuit de persoonlijke ervaring en praktijk kan vertellen.

4. Kunnen jij en de trainer op ooghoogte met elkaar communiceren en beschouwt de trainer jou als een soort vriend? De trainer hoeft niet een “vriend” te worden, maar het is wel prettig als het voelt als vriendschap. Vrienden kijken in dezelfde richting — niet naar elkaar, maar naar wat het beste is voor ieder persoonlijk.

Ik ben een mix van gevoelig en nuchter, actief en rustig. Ben nieuwsgierig, hou van de dynamiek van het leven en heb brede interesses (en dus ook een brede achtergrond). Mijn overtuiging is dat inzicht mensen kan motiveren, daarom krijgen deelnemers tijdens de training regelmatig informatie over mindfulness (achtergrond, oorsprong, onderzoek e.d.), over de werking van ons stresssysteem e.d. en waarom we bepaalde oefeningen doen zoals we ze doen. En omdat die persoonlijke klik belangrijk is, kies ik voorafgaand aan de training voor een persoonlijk kennismakingsgesprek. Je krijgt informatie  over de achtergronden, de training, ons stress- en pijnsysteem, over nieuwe neurologische inzichten, je maakt kennis met mij als trainer en je kunt de sfeer proeven. Tijdens dit gesprek beslissen we in overleg of de individuele training (op dit moment in jouw leven) bij jou past of dat het misschien toch beter is om een groepstraining MBSR  te volgen.

Therapeut of trainer

Een ontwikkeling van de laatste jaren is dat de training MBSR / MBCT steeds meer door therapeuten, psychologen en instituten als behandelmethode wordt ingezet. Leidraad en drijfveer zijn daarbij de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek die aantonen dat ‘mindfulness doeltreffend werkt bij depressie, chronische pijn en stress en dus een  effectieve behandelmethode is’.

Bij MijnKeerpunt is de 8-weekse een training geen therapie. De nadruk bij een training ligt niet op ‘genezen’ maar op het ontwikkelen van mensen. Aandachtspunten zijn: inzicht krijgen in het lichaamssysteem van mensen, menselijke reacties, eigen functioneren, patronen en communiceren en nieuwe mogelijkheden ontdekken, veranderen van bepaalde reacties en patronen.

De scheidslijn tussen therapie en training is overigens niet heel scherp, natuurlijk bestaat er een overlap. De wijze waarop de aanbieder van de training zich opstelt is echter essentieel: als psychotherapeut of als trainer.

Mijn persoonlijke keuze

Ik ben een trainer en stel mij op als een trainer. Daarbij is mijn keuze om bij bepaalde thema’s meer te vertellen over de boeddhistische oorsprong, de boeddhistische levensfilosofie, vanuit de ervaring dat begrip hierover inspirerend en motiverend kan werken. De kans bestaat dat in meer therapeutische settings er voor dit aspect niet of nauwelijks aandacht is.

Verder is de individuele training vanuit MijnKeerpunt gebaseerd op het goed doordachte MBSR-programma van Jon Kabat Zinn. Daarbij voeg ik elementen toe vanuit MBCT. Belangrijke thema’s van aandacht zijn stress(reacties), gedachten, mildheid en compassie.

Financiële plaatje

En tot slot: het is begrijpelijk dat het financiële aspect een rol speelt. Het overgrote deel van de mensen die de 8-weekse MBSR/MBCT-training hebben gevolgd staan bewuster in het leven, hebben meer grip op hun bestaan, staan meer open en zijn milder t.o.v. zichzelf en anderen. De training is van grote waarde voor het leven van alledag. Het is een kwestie van keuzes maken.

Yesterday is history
Tomorrow is a mystery
Today is a gift
That is why we call it present

Eleanor Roosevelt