Ervaringen deelnemers MBSR

Ervaringen deelnemers MBSR (individueel)

Hieronder de ervaringen van deelnemers aan de 8-weekse Individuele Training MBSR. Daaronder ook enkele ervaringen van deelnemers die de groepstrainingen hebben gevolgd bij MijnKeerpunt (groepstrainingen maken geen onderdeel meer uit van het huidige aanbod).

Vrouw, pr-consultant, 35 jaar
Leerzaam is voor mij geweest: zelf de regie hebben of nemen i.p.v. het hoofd te laten leiden. Ik pas nu geregeld de ademruimte toe en maak geregeld van gesprekken een meditatie.
Heel erg bedankt, ik voelde mij erg op mijn gemak en heb goede handvatten om mee door te gaan.”

Vrouw, muziek, 51 jaar
Leerzaam was voor mij dat het gaat om het niet doen: je hoeft niets te doen, alleen waarnemen. Tegelijkertijd zit het willen oplossen zo in me … daar tuin ik vaak nog in. Ook leerzaam was het doorbreken van stress door terug te keren in het hier en nu. Merkbaar effect van de training is dat ik sneller inslaap en handvaten heb voor moeilijke momenten. Ik heb me erg veilig bij jou gevoeld!”

Man, ontwikkelaar. 32 jaar
Ik heb door de training meer inzicht in mezelf gekregen. Langzaamaan wordt het effect van de training steeds meer merkbaar in mijn persoonlijke leven. De duur van de oefeningen vond ik moeilijk. Bedankt voor o.a. de theorie over hoe en wat patronen zijn en hoe hier meer invloed op te krijgen.” 

Vrouw, huisvrouw, 80 jaar
“Wat voor mij heel leerzaam was: goed voor mezelf zorgen. Voor mijn innerlijke rust. Ik heb geleerd mijn lichaam te begrijpen. Door te tijd te nemen en te luisteren naar mijn lichaam. Ik weet beter om te gaan met stress en op tijd even te bezinnen en aan de beoefening te denken. Ik heb zinvolle lessen gekregen. Van de trainer gaat heel veel rust uit. Ze kan de lesstof zeer goed overbrengen.”

Vrouw, Beleidsadviseur, 39 jaar
“Aandacht en opmerkzaamheid vergroten geeft ruimte voor een bewuste keuze. Dat lukt(e) mij in het dagelijks leven vaak niet. Mildheid = helend. Wat mij opviel is de hoeveelheid oordelen die ik over mezelf heb. Het effect van deze training is dat ik aandacht heb voor het aandachtig en opmerkzaam zijn. Vooral mijn overtuiging ‘Ik moet iets doen’ probeer ik met mildheid te benaderen. De neutraliteit en kennis van jou, Rudi, vond ik heel fijn. Ik vind de cursus heel sterk: goed gedoseerd, variatie en een rode draad. En met mildheid, maar ook zelf verantwoordelijkheid nemen! Dank.” 

Vrouw, GZ-psycholoog, 36 jaar
“Leerzaam was voor mij de extra informatie en aandacht voor compassie, mindful luisteren en kijken naar gedachtes. Het effect van de training is goed merkbaar in mijn persoonlijke leven. Met afstand en rust naar mezelf kunnen kijken en er dan voor kiezen om bv. op mijn werk op tijd naar huis te gaan. Ik maak andere keuzes. Hele prettige trainer en de training heeft meer ‘diepgang’ dan de groepsgewijze training die ik lang geleden heb gevolgd.”

Man, AOW, 66 jaar
De training heeft mij veel dingen duidelijk gemaakt over hoe ik reageer en hoe ik situaties ervaar en hoe je ermee om kunt gaan. En wat het met mijn lichaam doet. De trainer is erg professioneel en heeft het vermogen om je te helpen zonder zware emoties op te roepen.”

Vrouw, zzp’er in de zorg, 25 jaar
“Het inzicht krijgen in ons stresssysteem vond ik erg leerzaam. Ik merk dat ik over het algemeen rustiger ben. Ik stel mijn reacties uit en kies bewust of ik erop ga reageren en hoe. Lieve Rudi, heel erg bedankt voor de afgelopen 8 weken. Ik heb echt wat meer rust in mezelf waardoor ik meer van dingen kan genieten.”

Vrouw, medisch adviseur, 32 jaar
De training was erg leerzaam. In het dagelijks leven sta ik nu meer stil bij de ‘kleine dingen’. Ik pluk ‘momenten in de dag’ vaker en ben daardoor meer bewust in het hier en nu. Ben me ook meer bewust van mijn handelingen en de patronen in mezelf (2e en 3e pijl). De bijeenkomsten waren erg fijn: oefeningen samen doen en het bespreken van de week / het huiswerk. Rudi is erg prettig in contact.”

Man, gepensioneerd, 81 jaar
Iedere bijeenkomst keek ik uit naar de komst van Rudi. We hebben een bijzondere band ontwikkeld en samen mooie gesprekken gehad. De lichaamscan en meditaties waren voor mij een nieuwe ervaring en prettig om te doen. Het kennismakingsgesprek was zeer nuttig en vormde de basis van alle sessies. De vaardigheden van Rudi als trainer zijn zeer goed en de training was al met al boven verwachting.”  

Vrouw, chef-kok, 32 jaar
“Leerzaam zijn voor mij de ‘trucjes’ zoals even een ademhalingsoefening doen, zodat je daarna een bewuste keuze kunt maken. En de onrust in mijn hoofd leren herkennen.
Er is meer rust in mijn hoofd ontstaan. Ik ben me meer bewust van de ‘prikkels’ en kan er nu beter voor kiezen om die op te zoeken of niet. Bij toch overprikkeld zijn kan ik meditatie, yoga of bodyscan toepassen om weer meer helderheid te krijgen.” 

Man, monteur, 27 jaar
Waar ik veel aan heb gehad tijdens de training is dat ik meer controle over mezelf heb gekregen. Rustig over dingen nadenken en meer begrip voor gedachtes en mezelf. Ik kan op drukke momenten meer rust in mezelf creëren. Wat ik moeilijk vond is thuis dagelijks de opdrachten bijhouden en beschrijven. Ik wil je bedanken voor de trainingen.”

Man, Assistent Onderzoek & Onderwijs (Universiteit) 62 jaar
“Het geheel van oefeningen en gesprekken hebben me meer bewust gemaakt van mijn lichamelijke reacties op stress. Ik duw die niet meer weg, maar kijk er met aandacht naar waardoor het lichter lijkt te worden. In het geheel ben ik rustiger geworden, meer aanwezig in het moment; ik zit steviger in mijn ‘basis’. Deze training en trainer zal ik nooit vergeten. Beiden hebben een positieve invloed op mijn welbevinden.” (maart 2018)

Man, psycholoog, 42 jaar
“Leerzaam was hoe moeilijk ik het vind om de pijnprikkels die ik ervaar mindful te benaderen. Ik bemerk enigszins effect, maar vind ’t moeilijk om de oefeningen vol te houden.
Dankjewel! Voor je warmte en je kennis!” 

Vrouw, consultant, 30 jaar
“Ik heb geleerd om meer bewust te worden van mijzelf (gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties). Herken nu soms bepaalde automatische gedachten / dingen waar je in meegezogen wordt en heb dan de keuze wat ik ermee doe. Door de opbouw van de training word je automatisch meegenomen in het proces, maar soms vond ik het wel moeilijk; het voelt in ’t begin ‘onnatuurlijk’ om jezelf te observeren. Ontzettend bedankt! Ik vond ’t een hele fijne training (leerzaam) en vond het ook erg leuk / goed / vertrouwd hoe jij de training gaf.”

Man, zelfstandig Belastingadviseur, 47 jaar
“Het effect van de training is zeer merkbaar; ik ben veel minder gestresst. Ik heb veel aan meditatie; brengt me rust. Iedere dag oefeningen doen vind ik lastig, maar het tussendoor bewust bezig zijn gaat steeds makkelijker.” 

Vrouw, Inkoper, 46 jaar
“Wat ik heb geleerd? Goed voor mezelf zorgen is meer dan gezond eten en goed bewegen. Ik ben goed zoals ik ben. Ik heb altijd een keuze. Afleren ‘pijlen op mezelf af te schieten’. Het woord “moeten” ga ik verbannen. Tijd nemen voor mezelf. Het effect van de training is dat mijn opmerkzaamheid is toegenomen. Automatische piloot is vaker ‘zichtbaar’.”  

Vrouw, Begeleidster SGLVG cliënten (teamverband), 54 jaar
“Ik bemerk bij mezelf meer rust. Ga minder vanuit mijn emoties te werk. Probeer eerst van afstand te kijken en beluisteren wat er gebeurd of gezegd wordt. Voel mij  ophef werk minder ‘verantwoordelijk’ voor wat er gebeurt. De oefeningen ervaar ik als tijd voor mezelf. Leerzaam was de oefening tot meditatie. Stil staan bij mezelf, wat voel ik in mijn lichaam. En dat gedachtes, gedachtes zijn; dat je ze in een bootje kunt laten gaan. Ze zijn er maar ik hoef er niets mee. Heb het als heel leerzame lessen ervaren. Alles bij mezelf laten; gevoel, gedachtes. Geen onnodig gepraat, wat ik als prettig heb ervaren.” (juli 2017)

Vrouw, politie, 28 jaar
“Voor mij was het kennismakingsgesprek zeer nuttig en ook de schriftelijke informatie (het werkboek) tijdens de training. Goed was ook de verhouding tussen oefenen en bespreken. Het effect van de training: meer acceptatie, meer rust, veel over mezelf nagedacht en echt de tijd nemen voor mezelf in een druk leven. Rudi, bedankt!” (juli 2017)

Vrouw, kindercoach, 50 jaar
“Ik heb meer rust, minder stress, dat was mijn doel. Ben rustiger, maak bewuste keuze voor actie of ontspanning en wel of niet oefeningen doen. De yoga-oefeningen zijn een fijne start van de dag; geeft rust en ‘rekt het lichaam op’. Je hebt een prettige stem en rustige, duidelijke uitleg. Fijn en verhelderend was de boeddhistische achtergrond in de uitleg.” (juli 2017)

Man, manager gezondheidszorg, 54 jaar
Waar ik veel aan gehad heb: op de ademhaling letten. Niet gelijk reageren maar de adem ‘zijn werk’ laten doen. Mijn 1e reactie is daardoor milder geworden. En meer in contact met mijn lichaam, stressreactie herkennen en merken dat ik hier meer grip op heb gekregen. Helemaal goed om de training met mijn partner te doen. Ik denk dat het leerzaam effect daardoor ook groter was.
Rudi is een topper. Onbevooroordeeld treedt ze mensen tegemoet. Ze weet een hele leerzaam en veilig leerklimaat neer te zetten.”
(juni 2017)

Vrouw, psychiater, 43 jaar
Leerzaam was voor mij: meer bewustwording van eigen keuzes om dingen met aandacht te doen, waardoor meer rust ontstaat. En praktisch door de oefeningen, de tools om dat ook echt te ervaren. Het was fijn om de training samen met mijn partner te doen. We hadden ieder ons eigen proces, maar de manier waarop konden we delen. Dat was erg prettig. Het was erg fijn om jouw mildheid te ervaren, Rudi, als voorbeeld.” (juni 2017)

Man, muzikant, 35 jaar
“De mbsr-training heeft mij zoveel rust en inzicht gegeven. Zoveel over mezelf geleerd, hoe ik handel, wat mijn patronen zijn en hoe ik daar op een goede manier mee om kan gaan. De rust en acceptatie zorgt voor veel meer levensvreugd!” (april 2017)

Vrouw, verzorgende, 23 jaar
Ik merk dat ik stress-situaties nu beter kan benaderen. Als het druk was op stage, maakte ik me eerst heel druk en nu gaat dat al stukken beter. De ademhalingsoefeningen zijn voor mij erg fijn. Ook bij de lichaamsscan heb ik ervaren dat het goed voor mij is; echte ‘me-time’. Ik ging met plezier naar de training en werd steeds leergieriger! Rudi is als trainer supergoed en geduldig.” (2016)

Man, 67 jaar
“Leren omgaan met mildheid – ik ervaar het als wisselen van Chronos naar Kairos – was leerzaam. Ook door het loslaten de omgeving anders zien. Goed gedaan, Rudi; dank hiervoor.” (2016)

Ervaringen deelnemers MBSR (groepstraining)

Vrouw, projectmedewerkster, 55 jaar
Ik kan met meer afstand kijken naar de dingen die gebeuren en laat me minder opslokken door gebeurtenissen / situaties. Heb veel gehad aan de training.”

Man, automonteur, 32 jaar
Ik bekijk de dingen met meer aandacht en hoop dat ik er een manier van leven van kan maken.” 

Man, werkloos, 31 jaar
Wat leerzaam was en waar ik veel aan heb gehad is leven in aandacht, dat gedachten komen en gaan. En ook communicatie in aandacht voor jezelf en de ander. Ik geniet meer van de kleine dingen.”

Vrouw, 49 jaar
Ben mij bewust geworden dat mild zijn voor mezelf heel belangrijk is. Ik wist niet wat ’t was: ‘meer leven vanuit je hart, je gevoel’. Heb ’t nu beter door, hoe ik dat kan bereiken. Voel me meer verenigd met mezelf en streef minder naar wie ik moet / wil worden/ zijn.”  

Vrouw, ambtenaar, 26 jaar
“Ik heb veel aan de oefeningen en aan de kennis over gedachten. Dit geeft mij meer rust. Effect van de training is vooral merkbaar tijdens werk: pauze nemen, frisser de drukte door. Ben zeer tevreden over de trainer en deze training. Het zal mij verder helpen in de toekomst.”

Vrouw, trainer/coach van gedragswetenschappers en zorgmedewerkers (momenteel WIA), 31 jaar
Veel was leerzaam, maar zeker ook de Pijneducatie. Dit was niet zozeer ‘vernieuwend’ maar wel heel belangrijk bij het serieus nemen van de signalen van mijn lijf en bij het ‘automatiseren’ van inzichten en anders handelen bij pijn.
Het effect van de training: Ik ben meer ‘thuis’ in mijn eigen lijf; meer geaard. Stressvolle reacties mogen er nu meer zijn (ik veroordeel ze minder): zolang ik me er maar gewaar van ben dat ze er zijn en hoe ik er vervolgens mee omga.
Rudi, ik vind je een uiterst gedegen en respectvolle, vriendelijke trainer. Je had een zeer goede balans tussen je betrokkenheid en ruimte bieden voor een ieder, tussen het bewaken van de professionaliteit en het inbouwen van ‘rust / geduld’.”

Man, beeldend kunstenaar (schilder) / leven, 69 jaar
“Het leerelement zat voor mij in de algemene sfeer (‘mindset’ / ‘Buddhafield’). De sfeer (waar ook de oefeningen bij thuis horen) confronteerden mij met mijzelf in het moment en dan wel op heel specifieke punten. Dat was niet leuk en pijnlijk voor de ‘valse’ / ‘onechte’ delen van mijn zelfbeeld (heb ik zo’n ding – zo’n zelfbeeld – eigenlijk wel nodig??). Ik ben daar voorlopig nog niet klaar mee.
De training wordt goed gebracht en zit goed in elkaar. Ik vond / vind jou een fijne trainer met gevoel voor humor en een volle lach (en dan ook nog dat kleine andere lachje). Warm, deskundig en vertrouwenwekkend.”

Vrouw, studente, 31 jaar
“Wat leerzaam was en waar ik veel aan heb gehad was de sfeer tijdens de bijeenkomsten, het steeds herhalen van de ‘Basishouding’ (mild, open).”

Vrouw, dagbestedingscoach, 55 jaar
Ik sta meer stil bij wat ik voel; meer bewustwording. Vond je heel betrokken als trainster. Ook een duidelijke trainster in uitleg en advies. Bij jou heb ik het gevoel gehad te mogen zijn wie ik ben. Dit gaf veiligheid en openheid. Heel fijn.

Vrouw, persoonlijke revalidatie / zorgen voor zoontje, 35 jaar
Vooral het informeel mindfull bezig zijn heeft voor mij een grote verandering gebracht. Dat wat niet fijn is, mag er zijn en wordt niet vergroot. En mijn aandacht wordt ook gericht op alles wat er ook nog is!

Vrouw, managementassistente, 50 jaar
“Ik heb de trainster en de training als zeer prettig ervaren. MBSR is goed voor iedereen! De wereld zou er veel mooier uitzien!”

Vrouw, docent pedagogiek, 29 jaar
Ik ervaar bewuster de momenten op een dag. Merk op hoe ik me voel en luister nog beter naar mijn lichaam.” – “Schitterende locaties. Rust, natuur. ‘Even weg’ uit de stad.”

Man, zzp’er / bouw, 43 jaar
“Het meest leerzaam was voor mij dat je reactie op stress vaak groter is dan het feit van de stressvolle gebeurtenis zelf. Ik ben sinds een paar maanden gestopt met koffie en alcohol drinken. En kijk nauwelijks meer TV. Heb minder behoefte aan afleiding of vluchten in mijn hoofd. Bedankt Rudi: je bent een prettig persoon en een fijne trainer en ben blij dat ik bij jou de mindfulnesstraining mocht doen.”

Vrouw, redacteur, voorlezer, 54 jaar
“Ik ben aan het helen van langdurige, ziekmakende stress: zowel mijn lichaam als geest hebben het tij weten te keren. Dank je voor je milde vriendelijkheid, Rudi, en je standvastigheid om nergens mee aan de haal te gaan tijdens de sessies en ons daarmee ook op het rechte spoor te houden.”

Vrouw, opleidingsadviseur, 51 jaar
“Ik doe dingen vaker bewust. Heb weer meer rust, kan me beter concentreren. Rudi is een prettige trainer voor mij. Straalt rust uit, laat ook eigen kwetsbaarheid zien.”

Vrouw, ziektewet, 29 jaar
“Ga anders om met pijn, met pijngewaarwording. Goed zorgen voor mezelf. Ik heb de kracht van ademhaling ontdekt. Het geeft mij zoveel meer rust, het ontstresst, ik kan dingen loslaten. Ik kan accepteren, dingen zijn zoals ze zijn. Niet hoeven streven milder en vriendelijker zijn voor mezelf en anderen. Dingen waarnemen. Bij boosheid of frustratie kan ik best tegen iemand uitvallen. Maar door de training zorgt mijn bewustzijn ervoor dat ik dat niet doe. Ik kies ervoor om niet meteen te praten, maar even de rust in mezelf op te zoeken. Letten op ademhaling, loslaten en milder reageren. En dat geldt ook voor frustraties op het gebied van pijn. Ik heb veel profijt van jouw lessen! Je bracht het op een goede manier over. Je hebt een vriendelijke, rustgevende stem die mij nog lang zal bij blijven.”

Man, organisatieadviseur / coach, 53 jaar
“Ben milder naar mezelf, maar ook naar anderen. In enkele spannende, confronterende werksituaties kon ik evenwichtiger handelen. Complimenten. Je bent rustig, toegewijd en kiest in het programma op het goede moment voor versnelling of vertraging.”

Vrouw, werkzaam als groepsleerkracht in het onderwijs, 55 jaar
“Ik kan mezelf resetten, slaap weer gewoon goed en ben uitgeruster. Mentaal: vervelende gevoelens druk ik niet meer weg, ze kunnen er zijn en het gaat wel weer over. De training was een succes, jouw rol als prettige en rustige begeleidster was daarin belangrijk.”

Man, ICT’er (arbeidsongeschikt), 58 jaar
“Ik heb veel aan de bijeenkomst over Pijneducatie gehad, ook aan het leesmateriaal; kijk ik zo af en toe nog wel terug. Dankzij de training heb ik ontdekt dat ik veel op de automatische piloot doe met name in stresssituaties. Met opmerkzaamheid en bewustheid kijken en voelen naar wat er gebeurt op zo’n moment, geeft een heleboel inzicht en verklaart bepaalde situaties en reacties vanuit mijn omgeving. Realiseer me veel vaker en beter, dat ik de dingen die ik moet doen ook veel bewuster doe, niet meteen een probleem probeer op te lossen, maar dat ik dit los kan laten, even kan afwachten en dan bepaal wat er moet gebeuren en zodoende een beter besluit kan nemen. Plannen van dingen die moeten gebeuren gaat daardoor ook veel beter, kan dus veel beter met de beschikbare tijd omgaan. Voor mij was de training een ey-opener, begrijp nu pas dat ik -echt – heel goed voor mezelf moet zorgen.

En jij als trainer, ik heb je als bijzonder prettig ervaren, je hebt een mooie mix van het lesmateriaal in elkaar gezet. Goed in verhouding allemaal, complimenten daarvoor. De rust, kennis en ervaring die je uitstraalt heb ik als bijzonder ervaren. Kortom je bent een mooi mens.”

Vrouw, ondernemer, 50 jaar
“Ik ben milder, heb minder haast, voel me meer verbonden. In de verwachtingen naar mijn huisgenoten kijk ik meer naar wat ze wel doen i.p.v. wat ze niet doen. Prettig was de stem en de rust van Rudi.”

Vrouw, activiteitenbegeleidster / coördinator jeugdeducatie, 61 jaar
“Goed concentreren op mijn taken en niet al het andere in de gaten houden, zaken laten voor wat ze zijn. Mooi is dat door het trainen met een groep werken aan jezelf ook veel verrijking geeft door inspiratie van anderen.”

Man, bodemkundige, 57 jaar
“Meer opmerkzaam voor gevoelens en gedachten. Ook meer accepteren van dingen die niet gaan zoals ik hoopte.”

Vrouw, moeder, 52 jaar
“Doordat ik alerter ben zie ik eerder waar mijn grens ligt. Dus ik reageer anders naar mensen toe.”

Vrouw, werkzaam in middelbaar onderwijs, 57 jaar
“Ben rustiger – liefdevoller, meer ontspannen geworden. Ik stel beter mijn grenzen: denk beter na of ik iets wil / of het goed voor me is.”

Vrouw, holistische masseuse / thuiszorgmedewerkster, 59 jaar
“Minder maagzuurproblemen, minder hoesten. Ben rustiger geworden. Ze zeggen dat ik rustiger overkom. Heb meer geduld om te luisteren, merk wel weerstand soms, maar kan het laten gaan. Heb geleerd om me niet meer te verliezen in situaties bv. in mijn irritaties. Grenzen stellen, voldoende terug gaan met aandacht naar mezelf. Het is een training waar een goede balans was tussen ruimte voor eigen ervaringen, zonder dat het storend was voor de sfeer in de groep en vice versa. Het was voor mij de meest zachte en indringende methode om te werken aan zelfbewustzijn, na alle therapieën, yoga’s en meditaties.”