Onderzoek en effect

Onderzoek en effect training MBSR

Mindfulness vindt zijn wortels in eeuwenoude boeddhistische meditatietechnieken. Er was dan ook in de beginjaren nog veel discussie over of zo’n ‘zweverige training’ wel thuishoort in de wetenschappelijke psychologie. Sommigen zagen meditatie ook als een vorm van religie. Maar door de jaren heen heeft veelvuldig wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat een training MBSR of MBCT positieve effecten heeft bij mensen met bv. chronische pijn, hartklachten, maag-darmproblemen, angststoornissen, depressie en slaapproblemen. De training is niet zweverig, maar juist heel praktisch en meetbaar.

Wetenschappelijk erkend

Het 8-weekse MBSR-programma wordt in honderden ziekenhuizen en gezondheidscentra in de Verenigde Staten aangeboden. In Europa groeit de interesse voor MBSR nog steeds. Vooral in Duitsland, Nederland, Engeland en België heeft MBSR als behandelmethode snel terrein gewonnen. De training MBSR is inmiddels een gerespecteerde en wetenschappelijk erkende (evidence based) nieuwe behandelwijze bij stress en chronische pijn.

Onderzoek

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van MBSR en MBCT bij o.a. mensen met pijn, depressie, angst, psoriasis, fybromylalgie en kanker. Vooral in de VS maar ook in Engeland en in Nederland. Aan de universiteit van Maasstricht en de Radboud Universiteit Nijmegen. De RU Nijmegen onderzoekt de effectiviteit van mindfulness voor verschillende patiëntengroepen, zoals mensen met: recidiverende depressie, longkanker, borstkanker en onverklaarbare ziektes. Maar ook het effect op het het functioneren van professionals zoals huisartsen en coassistenten.

Effect en resultaat

De belangrijkste effecten van de training MBSR volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken:

  • Effectiever omgaan met spanning en stressvolle situaties
  • Beter kunnen omgaan met pijnklachten
  • Herkennen van en anders omgaan met ondermijnende gedachten en patronen
  • Meer accepterend, milder
  • Een positiever zelfbeeld; minder (ver)oordelend t.o.v. zichzelf en anderen
  • Eigen grenzen (h)erkennen en kunnen aangeven
  • Een positieve verandering in leefstijl
  • Meer kunnen genieten en ontspannen

Mindfulnesstraining levert veelal goede resultaten op, maar is geen vervanging van medische of psychische behandeling.