Muzikanten en podiumartiesten

Mindfulness voor muzikanten en podiumartiesten

Muzikanten – en ook dansers, acteurs en andere podiumartiesten – willen het beste uit zichzelf te halen, op hoog niveau presteren op het podium. Onder spanning staan is niet vreemd voor een muzikant: dat maakt er onderdeel van uit. Een gepassioneerd muzikant is steeds op zoek naar de grenzen: het kan altijd beter.

Pijn en stress

Er zijn helaas veel muzikanten die kampen met pijn die samenhangt met het bespelen van hun instrument. Bij het ontstaan en/of verergeren van pijnklachten speelt stress een belangrijke rol. Veel muzikanten kennen vormen van stress; vooral spanning voorafgaand aan of tijdens een optreden. Ook podiumangst komt regelmatig voor bij muzikanten en andere podiumartiesten. Symptomen zijn o.a: spierspanningen, hartkloppingen, trillingen, gevoelens van angst en paniek.

Verstorende gedachten

Op het podium moet een muzikant zich goed kunnen concentreren. Maar verstorende gedachten tijdens het spelen en/of zingen, kent bijna iedere muzikant. Gedachten die te maken hebben met de sfeer in de zaal, met het interpreteren van de manier waarop toeschouwers (wel of niet) reageren en met de onzekerheid niet goed genoeg te presteren. Deze afleidende gedachten en de gevoelens en fysieke reacties die ze kunnen oproepen, halen een muzikant – zeker ook zangers en zangeressen – regelmatig uit het moment, uit de muziek. Terwijl juist een muzikant in volle aandacht moet kunnen musiceren en optreden.

In het moment

Met het beoefenen van mindfulness leert een musicus ‘in het moment’ te zijn. Het is een krachtig instrument om in het dagelijks leven meer in balans te zijn en beter met spanning en symptomen van (podium)stress om te gaan. Mindfulness betekent aandacht geven op een speciale manier: bewust, in het huidige moment en zonder oordeel. Door het beoefenen van mindfulness leert een muzikant gedachten en gevoelens op te merken en zich er minder door te laten beïnvloeden. In plaats van minder goed te presteren door spanning en stress, kan de beoefening van mindfulness ervoor zorgen dat podiumstress omgezet wordt naar de gezonde spanning die nodig is om een goede prestatie te leveren.

Bron: Music Media Mindfulness, Marlous Lazal

Een betere muzikant door mindfulness?

Uit onderzoek onder musici blijkt dat preventief werken aan stressreductie belangrijk is. Het voorkomt uitval door fysieke en/of mentale overbelasting. “Minddfulnesstraining heeft voldoende effect op onderhoud en verbetering van de mentale gezondheid en weerbaarheid” (bedrijfsarts Paul Heirman, 2009, Achmea Vitale).

Mindfulness beïnvloedt gunstig de aandacht, mentale focus, het gemoed en stressbelastbaarheid. Het is dan ook niet voor niets dat op de prestigieuze Guildhall School of Music and Drama in Londen mindfulnesstrainingen worden aangeboden aan muziek- en theaterstudenten.