Terugkerende en langdurige pijn

Mindfulness bij terugkerende en langdurige pijn

Als je kampt met terugkerende en langdurige (chronische) pijn of met een invaliderende aandoening krijg je veelal te maken met allerlei beperkingen, waardoor je dagelijks leven ingrijpend kan veranderen. Het heeft invloed op je werk, je relatie, je sociale contacten: het kan je hele leven op de kop zetten. En dat is wat je niet wilt: je vecht er tegen. En hoe meer je vecht tegen pijn en ongemak hoe hardnekkiger het wordt. De plek die de pijn inneemt groeit en jouw bewegingsruimte slinkt.

Onze geest heeft de neiging om pijn en andere ongemakken weg te willen duwen, niet te willen ervaren. Met alle negatieve gevolgen van dien: te lang over onze grenzen gaan, wat vervolgens weer leidt tot klachtenverergering. De weerstand tegen pijn kan ons intens verdrietig of zelfs depressief maken en kan op langer termijn een verwoestende uitwerking hebben op ons lichaam.

Voordeel van Individuele Training

Met name voor mensen met chronische pijn of een fysieke aandoening kan de Individuele Training een uitkomst zijn. Er kan beter afgestemd worden op jouw mogelijkheden en fysieke beperkingen. De afleidingen zijn minder en er is meer aandacht voor persoonlijke vraagstukken is. Ook zijn de sessies iets korter en kunnen ze flexibel ingepland worden. Daarnaast is het mogelijk de training bij jou thuis of op jouw werkplek in te plannen (45 km rondom Westerbork). Zie verder: Individuele Training MBSR thuis.

Aandacht voor pijn

Vidyamala Burch lijdt al tientallen jaren aan chronische pijnen en zit in een rolstoel. Zij volgde de MBSR-training bij Jon Kabat Zinn en schreef vanuit haar eigen ervaring het boek ‘Aandacht voor pijn’. Een praktische gids voor het leven en omgaan met chronische pijn en beperkingen, uitgaande van de beginselen van mindfulness. Haar beschreven mindfulnesstraining – die is gebaseerd op MBSR – noemt zij Breathworks. Zij geeft aan dat door het ontwikkelen van een kalm bewustzijn van je lichaam, je kunt leren frustratie en het lijden dat je associeert met pijn los te laten. Door een verandering van de relatie met pijn wordt het verdriet van de pijnervaring minder overheersend en alomvattend.

Door mindfulnessbeoefening kun je mentaal en lichamelijk meer tot rust komen, meer vriendelijkheid voor jezelf toelaten en beter voor jezelf zorgen. In plaats van te vechten tegen pijn leer je een meer accepterende houding ten aanzien van pijn en ongemak te ontwikkelen en het als minder bedreigend te ervaren. Met als gevolg dat de pijn minder ‘binnenkomt’ en soms zelfs kan afnemen. Je kunt leren de pijn en de aandoening een plaats te geven en van daaruit het leven in te vullen met activiteiten die binnen je bereik liggen en je blijheid en energie geven.

Mensen met CPPS en andere bekken(bodem)klachten

De individuele training MBSR bij MijnKeerpunt is ook gericht op mensen met bekkenbodempijn en -klachten. Een bekkenbodemaandoening is Chronic Pelvic Pain Syndrom (CPPS) oftewel overactieve bekkenbodem. Het is nog een relatief onbekende aandoening en kan veel impact hebben op het leven. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik hoe pijnlijk en beperkend deze aandoening kan zijn. Pijn wil niemand en zeker niet in het kwetsbare bekkenbodemgebied. Door mijn persoonlijke ervaring met CPPS weet ik wat deze aandoening teweeg kan brengen. De beoefening van mindfulness heeft mij binnen dit gegeven veel gebracht. Mijn ervaring en opgedane kennis deel ik graag met mensen die kampen met deze of een andere bekkenaandoening.

Pijneducatie

Tijdens het individuele revalidatieprogramma dat ik volgde bij de St. Maartenskliniek in Nijmegen, kreeg ik aan het begin in groepsverband informatie over wat (chronische) pijn is. Welke rol de hersenen spelen bij pijnbeleving. Er ging een wereld voor mij open. Vanaf dat moment ben ik mij gaan verdiepen in het fascinerende verschijnsel pijn. En ik ben overtuigd geraakt van het belang om de kennis die in de neurowetenschappen wordt opgedaan, te delen met mensen die kampen met (chronische) pijn. Uitleg over de wijze waarop ons pijnsysteem werkt en hoe wij pijn ervaren is een zeer belangrijke pijler bij het beleven van en het beter leren omgaan met pijn. Inzicht in de werking van chronische pijn verlost mensen van het idee ‘dat de pijn tussen de oren zit’. Chronische pijn is niet denkbeeldig. Het zit niet figuurlijk, maar letterlijk tussen de oren.

Kennismakingsgesprek, inclusief pijneducatie

Daarom maakt pijneducatie onderdeel uit van het persoonlijke Kennismakingsgesprek, dat voorafgaat aan de 8-weekse training MBSR / Mindfulness. Ik geef informatie over wat (chronische) pijn is, hoe ons pijn- en stresssysteem werkt, wat de invloed van gedachten en emoties zijn, welke grote rol de hersenen spelen in ons pijnsysteem en hoe je kunt leren beter met pijn om te gaan.