Zangers en zangeressen

Mindfulness voor zangers en zangeressen

Zeker ook zangers en zangeressen kunnen last hebben van verstorende gedachten tijdens optredens. Zij staan over het algemeen vooraan in de spotlights op het podium en hebben direct contact met het publiek. Zie verder: Muzikanten en podiumartiesten.

Ruimte aan adem

Voor zangers draait het om de stem en het lichaam (als klankkast). Om goed te zingen en de stem gezond te houden is het belangrijk om het instrument – het lichaam – goed te leren kennen. Inclusief de spieren die de stem beïnvloeden: de torso- en schouderspieren, de nekspieren, de middenrifspieren en overige spieren. Ook de adem heeft grote invloed op het zingen. Veel zangers hebben de neiging zich vooral te focussen op de ademsteun en daarmee het lichaam teveel te fixeren, vast te zetten.

Naast alle controle en beheersing van spieren in het lichaam, is het belangrijk dat een zanger tegelijkertijd bij het zingen ruimte kan geven aan de adem en zich bewust is van het hele lichaam, van top tot teen. Het lichaam als instrument: ontspannen en in balans zijn. En dat is de meerwaarde die mindfulness kan bieden.

Meerwaarde van mindfulness

De ademhaling speelt een belangrijke rol bij mindfulness. Bij de oefeningen fungeert de natuurlijke ademhaling als een anker voor het trainen van opmerkzaamheid. Het gaat daarbij om het loslaten van en het bewust afstemmen op de adem, niet om sturen of manipuleren. Er komt geen enkele ademtechniek aan te pas. En juist voor muzikanten en zeker voor zangers kan dat een verademing zijn.

Verwondering is
het begin van wijsheid

Dalai Lama